Repository logo
  • English
  • Italiano
  • Log In
    Have you forgotten your password?
Repository logo
Repository logo
  • Archive
  • Series/Journals
  • EUT
  • Events
  • Statistics
  • English
  • Italiano
  • Log In
    Have you forgotten your password?
  1. Home
  2. EUT Edizioni Università di Trieste
  3. Collane
  4. Seminari interdisciplinari del Dottorato interateneo in Scienze dell'Antichità Trieste – Udine – Venezia
  5. Nuovi volti della ricerca archeologica, filologica e storica sul mondo antico - II
  6. Vino locale e vino d’importazione: il ‘nettare’ di Chio ad Atene (440-404 a.c.)
 
  • Details
  • Metrics
Options

Vino locale e vino d’importazione: il ‘nettare’ di Chio ad Atene (440-404 a.c.)

Tomassoni, Roberto
2021
Loading...
Thumbnail Image
DOI
10.13137/978-88-5511-256-7/32264
http://hdl.handle.net/10077/32264
  • Book Chapter

e-ISBN
978-88-5511-256-7
Abstract
La ricerca intende porre l’attenzione sul prezzo del vino locale e di importazione in un determinato periodo di tempo. Si è scelta l’Atene della seconda metà del V secolo a.C. per due fondamentali ragioni: la presenza di fonti sia archeologiche sia letterarie e la possibilità di visionare e analizzare alcuni cambiamenti dovuti all’evolversi di una determinata situazione (la Guerra del Peloponneso). Lo studio intende raggiungere, in particolare, un duplice scopo: raffrontare, al fine di valutarne l’entità, la differenza di prezzo tra il vino locale (attico) e quello di un importante e pregiato vino di importazione (Chio) e, relativamente a quest’ultimo, esaminarne i mutamenti di costo alla luce degli eventi che travolsero Atene nell’ultima parte della Guerra.
The research intends to focus on the price of local and imported wine in a specific area and period of time. Athens in the second half of the 5th century B.C. was chosen for two fundamental reasons: the presence of both archaeological and literary sources and the extremely interesting possibility of viewing and analysing certain changes due to the evolution of a peculiar situation: the Peloponnesian War. In particular, the study aims to achieve a twofold objective: to compare, in order to assess the extent, the dif-ference in price between a local wine (Attic) and that of an important and expensive imported one (Chios) and, with regard to the latter, to examine the changes in its cost in the light of the events that engulfed Athens in the last part of the war.
Subjects
  • Anfora

  • vino

  • Chio

  • Amphora

  • wine

  • Chios

Publisher
EUT Edizioni Università di Trieste
Source
Tomassoni Roberto, "Vino locale e vino d’importazione: il ‘nettare’ di Chio ad Atene (440-404 a.c.)" in: "Nuovi volti della ricerca archeologica, filologica e storica sul mondo antico - II", EUT Edizioni Università di Trieste, Trieste, 2021, pp. 197-207
Languages
it
Rights
Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 Internazionale
Licence
http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/
File(s)
Loading...
Thumbnail Image
Download
Name

8_Nuovi_volti_II_web.pdf

Format

Adobe PDF

Size

542.67 KB

Indexed by

 Info

Open Access Policy

Share/Save

 Contacts

EUT Edizioni Università di Trieste

OpenstarTs

 Link

Wiki OpenAcces

Archivio Ricerca ArTS

Built with DSpace-CRIS software - Extension maintained and optimized by 4Science

  • Cookie settings
  • Privacy policy
  • End User Agreement
  • Send Feedback