Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/10077/21002
Title: Le cucine nell'Italia romana: domus e villae
Authors: Bonini, Paolo
Keywords: cucinadomusvillaRomaPompeiCisalpinaetà RomanakitchenRomePompeiiNorthern ItalyRoman era
Issue Date: 2016
Publisher: EUT Edizioni Università di Trieste
Source: Paolo Bonini, “Le cucine nell'Italia romana: domus e villae” in: “Antichità Altoadriatiche LXXXIV (2016). L'alimentazione nell'antichità”, EUT Edizioni Università di Trieste, Trieste, 2016, pp. 455-473
Journal: Antichità Altoadriatiche 
Part of: Antichità Altoadriatiche LXXXIV (2016). L'alimentazione nell'antichità
Abstract: 
L'introduzione a Roma di una gastronomia raffinata, di matrice ellenistica, indusse un profondo cambiamento nelle abitudini alimentari dei Romani, che a partire dal II a.C. dotarono le proprie dimore, in città come in campagna, di ambienti specificamente attrezzati ad uso cucina. La ricca documentazione pompeiana sarà messa a confronto con quanto è noto in altri ambiti geografici, in primo luogo la Cisalpina, così da delineare peculiarità locali e tendenze generali, comuni ai ceti benestanti dell'intera Penisola.

The eating habits of the Romans deeply changed after the spreading of the fine cuisine of Hellenistc origin.
From the II century b.C. domus and villae were equipped with rooms specially designed for cooking.
This article will compare the archaeological remains of Pompeii and Rome with the evidence discovered
in other areas, Northern ltaly in particular, in order to outline locai peculiarities and generai trends, widely
shared by the Roman aristocracies.
Type: Article
URI: http://hdl.handle.net/10077/21002
Appears in Collections:84 - Antichità Altoadriatiche LXXXIV (2016)

Files in This Item:
File Description SizeFormat Existing users please Login
23-Bonini_455-473.pdf6.41 MBAdobe PDF    Request a copy
Show full item record


CORE Recommender

Page view(s)

33
checked on Oct 20, 2020

Download(s) 20

784
checked on Oct 20, 2020

Google ScholarTM

Check


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.