Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/10077/21006
Title: Il cibo nella letteratura latina
Authors: Baldo, Gianluigi
Beltramini, Luca
Keywords: alimentazioneletteratura latinaFilemone e BauciOvidioGiovenalesatira 11alimentationlatin literaturePhilemon and BaucisJuvenalOvidSatire 11
Issue Date: 2016
Publisher: EUT Edizioni Università di Trieste
Source: Luigi Baldo, Luca Beltramini, “Il cibo nella letteratura latina” in: “Antichità Altoadriatiche LXXXIV (2016). L'alimentazione nell'antichità”, EUT Edizioni Università di Trieste, Trieste, 2016, pp. 85-100
Journal: Antichità Altoadriatiche 
Part of: Antichità Altoadriatiche LXXXIV (2016). L'alimentazione nell'antichità
Abstract: 
Il contributo analizza la funzione letteraria e stilistica del topos del cibo povero nella letteratura latina: nella
prima parte ci si sofferma sulla prima vera e propria descrizione di un pasto in azione, l'episodio ovidiano
di Filemone e Bauci (met. 8, 611-724); nella seconda sezione si traccia una panoramica del valore assunto
dal topos nel modulo letterario della vacatio ad cenam, e in particolare nella sat. 11 di Giovenale.

The paper examines the literary and stylistic function of humble food in Latin literature; the first section
focuses on the first description of a full meal, Ovid's episode of Philemon and Baucis (met. 8, 611-724);
the second part traces a balance of the topos in the vacatio ad cenam, with special regard to Juvenal's
Satire 11.
Type: Article
URI: http://hdl.handle.net/10077/21006
Appears in Collections:84 - Antichità Altoadriatiche LXXXIV (2016)

Files in This Item:
File Description SizeFormat Existing users please Login
04-Baldo_Beltramini_85-100.pdf2.2 MBAdobe PDF    Request a copy
Show full item record


CORE Recommender

Page view(s)

64
checked on Oct 25, 2020

Download(s)

1,525
checked on Oct 25, 2020

Google ScholarTM

Check


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.