Repository logo
  • English
  • Italiano
  • Log In
    Have you forgotten your password?
Repository logo
Repository logo
  • Archive
  • Series/Journals
  • EUT
  • Events
  • Statistics
  • English
  • Italiano
  • Log In
    Have you forgotten your password?
  1. Home
  2. EUT Edizioni Università di Trieste
  3. Periodici
  4. Bollettino dell'Associazione Italiana di Cartografia
  5. Bollettino dell'Associazione Italiana di Cartografia 161
  6. I principali aspetti distributivi e di perfomance economica delle imprese di lavorazione del caffè in Italia
 
  • Details
  • Metrics
Options

I principali aspetti distributivi e di perfomance economica delle imprese di lavorazione del caffè in Italia

The main distributive aspects and economic performance of coffee working enterprises in Italy
Battino, Silvia
•
Donato, Carlo
2017
Loading...
Thumbnail Image
ISSN
0044-9733
DOI
10.13137/2282-572X/21487
http://hdl.handle.net/10077/21487
  • Article

e-ISSN
2282-572X
Abstract
L’articolo, nel constatare la rilevanza economica delle imprese della lavorazione del caffè in Italia, propone un’analisi esplorativa della distribuzione spaziale di queste aziende a livello nazionale e di NUTS3. Altresì, considerando gli insiemi aziendali collegati a tali ripartizioni territoriali, il lavoro sottolinea alcune loro peculiarità economico-finanziarie quali il Fatturato, il Margine Operativo Lordo (MOL%) e la Redditività del Capitale Proprio (ROE%), evidenziati dai bilanci aziendali presenti nella Banca dati fattuali Amadeus. Lo studio, nell’osservare il caso italiano, offre un esplicativo corredo cartografico.
In Italy, the coffee industry is very important for the National economy. This paper aims to analyze the spatial distribution at national and NUTS3 level of the main companies involved in this market. Besides, it defines several business groups of coffee in relationship with the territorial partition in order to highlight some economic and financial peculiarities of enterprises [i.e., Revenues, Earnings Before Interest, Taxes, Depreciation, and Amortization (EBITDA Margin %) and the Return on Equities (ROE%)]. The Companies’ Financial Statements recorded in the Amadeus database is the main source to extract all these data. Finally, a good cartographic framework depicts the main results of this study.
Journal
Bollettino dell'Associazione Italiana di Cartografia 
Part of
Bollettino dell'Associazione Italiana di Cartografia, 161 (2017)
Subjects
  • Industria del caffè

  • Analisi spaziale

  • Analisi economico-azi...

  • NUTS3

  • Italia

  • Coffee Industry

  • Spatial Analysis

  • Business and Financia...

  • Italy

Publisher
EUT Edizioni Università di Trieste
Source
Silvia Battino, Carlo Donato, "I principali aspetti distributivi e di perfomance economica delle imprese di lavorazione del caffè in Italia / The main distributive aspects and economic performance of coffee working enterprises in Italy”, in: Bollettino dell'Associazione Italiana di Cartografia, 161 (2017), pp. 38-58
Languages
it
Rights
Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 Internazionale
Licence
http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/
File(s)
Loading...
Thumbnail Image
Download
Name

AIC_161_Battino_Donato.pdf

Format

Adobe PDF

Size

11.74 MB

Indexed by

 Info

Open Access Policy

Share/Save

 Contacts

EUT Edizioni Università di Trieste

OpenstarTs

 Link

Wiki OpenAcces

Archivio Ricerca ArTS

Built with DSpace-CRIS software - Extension maintained and optimized by 4Science

  • Cookie settings
  • Privacy policy
  • End User Agreement
  • Send Feedback